Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd naar hoe mediation precies werkt? Of je nu geïnteresseerd bent in arbeidsmediation, zakelijke mediation of het mediationproces in het algemeen, je bent hier aan het juiste adres.

Mediation is een krachtige methode om conflicten op te lossen, maar ik begrijp dat je misschien nog wat vragen hebt. Daarom heb ik hieronder de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je verder te helpen!

Mediation is een gestructureerd proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt om conflicten tussen partijen op te lossen. Het doel is om samen tot een duurzame oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Bij Mediation Impact hanteer ik een oplossingsgerichte en persoonlijke aanpak. Ik begin vaak met een verkennend gesprek, waarbij ik de behoeften en belangen van alle partijen in kaart breng. Vervolgens begeleid ik het proces stap voor stap, zodat iedereen zich gehoord voelt. Lees meer over mijn aanpak hier.

Ja, mediation is vertrouwelijk. Dit betekent dat alles wat tijdens de mediation wordt besproken niet zonder toestemming van de partijen kan worden gedeeld.

De duur van een mediationtraject varieert afhankelijk van de complexiteit van het conflict en de betrokken partijen. Gemiddeld duurt een traject tussen de 3 en 6 bijeenkomsten, maar ik streef altijd naar een efficiënte en effectieve oplossing.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Denk na over je doelen, wat voor jou belangrijk is, en sta open voor het verhaal en de wensen van de andere partij. Maak eventueel een lijst van punten die je wilt bespreken.

De kosten van mediation worden meestal gedeeld door de betrokken partijen. Bij sommige situaties kan het zijn dat één partij de kosten volledig dekt, afhankelijk van de afspraken en de context van het conflict.

Ja, je mag iemand meenemen naar het mediationproces, zoals een adviseur, vertrouwenspersoon of bekende. Deze persoon kan je ondersteunen bij het voorbereiden van gesprekken, helpen met juridische of zakelijke aspecten, of gewoon als steun aanwezig zijn. Dit kan echter alleen in overleg en met instemming van de mediator en de andere partij. Samen bespreken we hoe dit het beste kan worden georganiseerd.

Mediation is vaak sneller, goedkoper en minder belastend dan een rechtszaak. Het stelt partijen in staat om zelf de regie te houden over de oplossing en bevordert vaak de communicatie en relatie tussen de partijen.

Als er geen overeenkomst wordt bereikt, is er nog steeds ruimte voor verdere gesprekken of alternatieve geschiloplossing. Mediation kan ook helpen om duidelijkheid te scheppen over de standpunten van beide partijen, wat kan leiden tot andere oplossingsmogelijkheden.